Leef zonder het yang te verstoren

                        

 

Lieve Mensen,

Een mens verandert niet zomaar. Natuurlijk soms wel, soms veranderen dingen zomaar en snel. Maar sommige dingen in ons zijn heel moeilijk te veranderen. We hebben allemaal wel zoiets waarvan je voelt dat het je tegenhoudt in je leven. Vaak geeft het leven je de aanwijzingen; op bepaalde gebieden gaat elke keer iets mis, telkens lijkt het leven je precies daar te grazen te nemen, en je snapt eigenlijk niet precies waarom. Dat kunnen gezondheidsproblemen zijn, maar het kan ook op hele andere vlakken zijn. Dat zijn je pijnpunten, maar daar zitten ook de grootste kansen voor ons als mens. 

Op dit moment zitten we weer in een lockdown en iedereen wordt wel op een bepaalde manier geraakt en veel van ons worden extra geconfronteerd met onze pijnpunten. Toch is deze lockdown heel anders dan de vorige, alweer bijna een jaar geleden. We hebben ervaring nu, en er lijkt meer 'gedeald' te worden met de situatie. Als ik naar mezelf kijk, dan voel ik ook dat er een kans zit in deze tijd. Een kans voor her-ijking. Een kans voor een nieuw begin. 

Deze periode, net na de winterzonnewende, staat onder invloed van de galblaasmeridiaan. Deze meridiaan staat voor het nieuw begin, de zon komt weer terug, het yang komt weer terug.
Maar let op: want je kunt het nog niet zien! In de diepte roert het zich, maar aan de oppervlakte is alles nog stil. Dus letterlijk weten we nog niet wat het nieuwe begin gaat zijn. En een van de belangrijkste voorwaarden voor het goed functioneren van de galblaasmeridiaan is rust en receptiviteit, de kracht van de winter. Het nieuwe begin heeft rust nodig en stilte, je mag het niet verstoren. Het is nog heel kwetsbaar en anders mist het zijn kans.

Een nieuw begin is nieuw. Dat is dus niet iets wat we bedenken of voornemen, dat soort dingen zijn meestal herhalingen van ons vertrouwde zelf. Een nieuw begin is verrassend, je had geen idee dat dit  het zou zijn! Het is zo mooi, dat had je nooit zelf kunnen bedenken en je vraagt je af waar het het vandaan komt. Maar toch.. Het klopt.

Ik hoop dat deze lockdown, dit keer midden in de winter, ons ondersteunt in dit hele proces. En dat we dus veel nieuwe kiemen mogen gaan zien bij iedereen, echt nieuw.
Want microkosmos is macrokosmos, als wij veranderen, verandert de wereld.

Tot 9 februari is er, zoals het er nu voorstaat, nog een lockdown en ben ik genoodzaakt mijn praktijk gesloten te houden, behalve op doktersadvies.  Achter de schermen wordt wel hard gewerkt aan de erkenning van acupunctuur als medisch contactberoep. Je zou ons enorm helpen door deze petitie te ondertekenen. 
Veel dank daarvoor!

Ik hoop per 9 februari weer open te gaan, maar natuurlijk is in deze tijden nog niets zeker. Ik houd jullie op de hoogte.


Ik wens iedereen een heel goed jaar, in goede gezondheid en met veel nieuwe kansen,
Graag tot ziens in de praktijk!

Lieve groet,
Houkje